Begeleiding bij ondervoeding

Als je gedurende een langere periode te weinig eet, raak je ondervoed. De oorzaak hiervoor kan liggen bij ziekte. Om aan te sterken is het belangrijk dat je voldoende brand- en bouwstoffen binnenkrijgt. Voeding speelt daarbij een cruciale rol. Met behulp van de juiste dieetbegeleiding kan Maaike Donders, Diëtist je helpen met een voorspoedig herstel. 

Wat is ondervoeding

Als je gedurende een langere periode te weinig eet, raak je ondervoed. Personen die ziek zijn, lopen het grootste risico om ondervoed te raken. Ziekten zoals kanker en COPD en de daarbij bijbehorende behandeling kosten het lichaam veel energie om te herstellen, maar je hebt juist weinig zin in eten of drinken. Het verbruik van energie is hoger dan wat er binnenkomt. Ook kwetsbare niet-zieke ouderen lopen een hoger risico: de eetlust en activiteiten nemen vaak af waardoor men ongemerkt mogelijk minder eet dan het lichaam nodig heeft.

Om toch aan energie te komen, wordt spiermassa afgebroken. Dit verzwakt het lichaam; hierdoor heb je minder fut om activiteiten uit te voeren, je wordt sneller ziek en hersteld minder goed van de ziekte, de behandeling of operatie. Ook is de kans op vallen vergroot en vertraagd het de wondgenezing. Het is ook mogelijk dat mensen met overgewicht ondervoed raken.

Klachten die je kunnen leiden tot ondervoeding of ongewenst gewichtsverlies:

Vermoeidheid

Problemen met kauwen en slikken

Misselijkheid

Maag- en darmklachten zoals obstipatie en diarree

Geur- en smaakverandering

Psychologische problemen; zoals angst,
depressie, verdriet of dementie

Sociale factoren; zoals eenzaamheid of geen mogelijkheid om eten te kopen of te bereiden

Hoe Maaike Donders, Diëtist je kan helpen bij ondervoeding

Ik help je met een praktisch, persoonlijk voedingsadvies om de voedingstoestand te herstellen. Daarbij houd ik rekening met je wensen, doelen en behoeften. 

Dieetadvies op maat

Het is belangrijk om na te gaan wat de ernst van de ondervoeding is en waardoor deze is ontstaan.
Problemen die hier een rol in spelen zoals minder eetlust, kauw- of slikproblemen of een smaak en
geur verandering. Dit neem ik mee in mijn advies op maat. Dit advies is praktisch, persoonlijk en
haalbaar.

Eiwit inname

Als je ziek bent worden spieren makkelijker afgebroken en vertraagd opgebouwd. Door het eten van voldoende eiwitten zorg je ervoor dat je voldoende bouwstoffen hebt om je spiermassa te behouden of op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat je conditie toeneemt. Bij het dieetadvies voor ondervoeding wordt dus ook gekeken naar de eiwit inname. 

Inzet van medische voeding

Soms kan het nodig zijn om naast normale voeding (tijdelijk) medische voeding te gebruiken als drinkvoeding, een module of sondevoeding. Ik heb alle expertise in huis om een dergelijk traject op te starten, te begeleiden en af te ronden. 

Maaike Donders, Diëtist

Praktijkgegevens

Correspondentieadres:
Looerheideweg 17, 5571 TZ Bergeijk

Spreekuurlocatie:
Huisartsenpraktijk Lankhorst
Bergstraat 23, 5581 BL Waalre

 

Openingstijden

Maandag
14:00 – 20:30 uur

Dinsdag t/m Donderdag
09:00 – 17:00 uur

Diëtistenpraktijk Maaike Donders staat geregistreerd bij de KVK onder het nummer 90497643 en in het AGB-register onder de nummers 24001294 & 24005068.
Daarnaast is de praktijk aangesloten bij de NVD en terug te vinden in het Kwaliteitsregister Paramedici.