Ondervoedingsmeter

Wanneer je minder voedingsstoffen en energie binnenkrijgt dan je lichaam eigenlijk nodig heeft, heb je te maken met ondervoeding. Met behulp van de ondervoedingsmeter kun je achterhalen of dit bij jou of bij een naaste van toepassing is. Je vindt de test op deze pagina.  

Test om ondervoeding te herkennen

Er zijn verschillende manieren binnen de diëtetiek om vast te stellen of een cliënt te maken heeft met ondervoeding. De ondervoedingsmeter is gebaseerd op de voedingstoestandmeter van Stuurgroep Ondervoeding. Het is een instrument die vooral thuis en op de polikliniek wordt ingezet om een voedingssituatie te beoordelen.

Bij deze test wordt gekeken naar het BMI en gewichtsverlies, die een indicatie geven voor ondervoeding. De test bestaat uit twee vragen:

1. Bent u onbedoeld meer dan 5% in de afgelopen maand of 10% in de afgelopen 6 maanden van uw gewicht verloren? Ja/Nee

2. Is uw Body Mass Index (BMI) lager dan 18,5 kg/m2 (jonger dan 65 jaar) of lager dan 20kg/m2 (ouder dan 65 jaar)? Ja/Nee

Is uw antwoord op een van bovenstaande ‘Ja’, dan heeft u mogelijk te maken met ondervoeding. Het wordt aanbevolen om contact te zoeken met een diëtist.

Begeleiding door een diëtist

Praktijk Maaike Donders, Diëtist is expert op het gebied van ondervoeding en helpt je graag verder met de juiste informatie en begeleiding. Neem contact met haar op of maak een afspraak.  

 

Maaike Donders, Diëtist

Praktijkgegevens

Correspondentieadres:
Looerheideweg 17, 5571 TZ Bergeijk

Spreekuurlocatie:
Huisartsenpraktijk Lankhorst
Bergstraat 23, 5581 BL Waalre

 

Openingstijden

Maandag
14:00 – 20:30 uur

Dinsdag t/m Donderdag
09:00 – 17:00 uur

Diëtistenpraktijk Maaike Donders staat geregistreerd bij de KVK onder het nummer 90497643 en in het AGB-register onder de nummers 24001294 & 24005068.
Daarnaast is de praktijk aangesloten bij de NVD en terug te vinden in het Kwaliteitsregister Paramedici.